Creatine

Creatine helpt bij het produceren van ATP (adenosinetrifosfaat), wat de primaire energiebron is voor onze spieren. Wanneer we onze spieren aanspannen, wordt ATP afgebroken tot ADP (adenosinedifosfaat) en fosfaat, wat energie vrijgeeft voor spiercontractie. Creatine kan de ATP productie verhogen door fosfaat te doneren aan ADP, waardoor het weer ATP wordt. Hierdoor kan het lichaam meer energie leveren voor  korte intensieve activiteiten. Daarom kan bij hogere hoeveelheid creatine in het lichaam, de maximale intensiteit langer worden volgehouden. 

Creatine

Hulp nodig?

Wat is creatine?

Creatine is een stofje die van nature door ons lichaam wordt geproduceerd en opgenomen. Het wordt geproduceerd door de lever en de nieren uit aminozuren, zoals arginine, glycine en methionine. Ook kan nemen we dagelijks creatine op uit voeding zoals vlees en vis. Creatine is een belangrijke energiebron voor spieren tijdens intensieve activiteiten zoals krachttraining en sprinten. De voorraad creatine die zich voornamelijk in de spieren bevindt, zorgt er voor dat je de eerste secondes van een oefening maximale inspanning kunt volhouden.

Wanneer moet ik creatine gebruiken?

Iedereen die meer uit zijn trainingen wilt halen kan gebruik maken van creatine. Echter hangt het wel af van de sport die je beoefent. Bij sporten waarbij je veel korte en intensive krachtinspanningen verricht zal creatine erg behulpzaam kunnen zijn (krachttraining, korte sprints). Maar bij sporten waarbij je langdurige en laag intensive krachtspanningen verricht zal het niet effectief zijn. Ook hebben mensen die een dieet volgen waarbij geen vlees en vis wordt geconsumeerd, meer resultaat bij het nemen van creatine omdat zij nauwelijks creatine binnenkrijgen door voeding.

Is creatine slecht voor je?

Hoewel creatine over het algemeen veilig is, zijn er enkele bijwerkingen bekend. Zo kan creatine zorgen voor spijsverteringsproblemen, vochtretentie en krampen. Deze bijwerkingen komen echter zelden voor en kunnen vaak voorkomen worden door voldoende water te drinken en de dosering niet te hoog te maken. Mocht een van deze problemen optreden, dan kunt u ook proberen een kleinere dosing te nemen, en daarmee te experimenteren.

Ook moet je er rekening mee houden dat je enkele kilo’s kan aankomen omdat creatine ervoor zorgt dat er meer vocht in de spieren wordt vastgehouden. Voor mensen die aan bodybuilding doen is dit een voordeel want je spieren worden hierdoor iets groter. Echter moeten mensen, die aan boxing doen of andere sporten waar gewicht van belang is, daar wel rekening mee houden.

Dan is er nog een hardnekkige mythe dat creatine kaalheid zou veroorzaken. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen. Kaalheid wordt voornamelijk veroorzaakt door genetische aanleg en hormonen, en niet door creatine.

Wat is creatine? 

Creatine is een natuurlijke verbinding die in je lichaam wordt aangemaakt om je spieren van energie te voorzien. Het wordt gevormd uit aminozuren in de lever, alvleesklier en nieren en is van vitaal belang voor de spierfunctie. Als het eenmaal is aangemaakt, gaat het via de bloedbaan naar de spieren, die er ongeveer 95% van opslaan.

Creatine helpt je spieren bij intensieve activiteiten zoals gewichten heffen of sprinten. Het doet dit door te veranderen in iets dat fosfocreatine wordt genoemd. Deze verandering helpt je spieren energie efficiënter te gebruiken, een soort recycling, met behulp van een speciaal enzym genaamd creatine kinase.

Wat doet creatine?

Creatine, uit voeding of supplementen, helpt de spieren door de hoeveelheid fosfocreatine (PCr) te verhogen. Dit helpt bij de productie van meer ATP, wat als energie voor je spieren werkt. PCr zorgt voor fosfaat om extra ATP te maken, wat je spieren energie geeft tijdens zware inspanningen. Dit systeem van ATP, creatine en fosfocreatine is heel belangrijk voor activiteiten als gewichtheffen en sprinten. Creatine verhoogt het ATP-niveau, waardoor je spieren beter werken, waardoor het een zeer nuttig supplement is voor fitness.

Wanneer moet ik creatine nemen?

Het nemen van creatine voor of na je training, of het nu een paar uur van tevoren is of vlak ervoor, zorgt voor vergelijkbare effecten op je spieren. Dit geldt voor zowel jonge als oudere volwassenen. Het maakt dus niet echt uit wanneer je het inneemt – kies gewoon het tijdstip dat voor jou het beste werkt. Het is ook nuttig om creatine in te nemen op rustdagen, vooral als je een week intensief hebt getraind. Zorg er wel voor dat je het inneemt met koolhydraten, omdat het dan beter in je spiercellen terechtkomt en effectiever werkt.

Hoe gebruik ik creatine?

Creatine monohydraat, de meest onderzochte en effectieve vorm, is doorgaans verkrijgbaar in poedervorm. De aanbevolen dagelijkse inname varieert: in de eerste week wordt geadviseerd om 3 keer per dag 5 gram te consumeren, gevolgd door 2 keer per dag 5 gram voor onderhoud. Na twee weken wordt een dagelijkse inname van 5 gram aanbevolen. Creatine wordt het best opgenomen in combinatie met koolhydraten, daarom wordt aanbevolen om het in te nemen bij maaltijden die koolhydraten bevatten. Voor optimale resultaten is het raadzaam om creatine vlak voor of na de training in te nemen, zodat het snel naar de spieren kan worden vervoerd. Deze aanpak maximaliseert de effectiviteit van creatine als een supplement voor spieropbouw en prestatieverbetering tijdens trainingen.

Hoe verbetert creatine de prestaties van de spieren?

Creatinefosfaat geeft zijn energie af aan ADP, dat meer ATP aanmaakt. ATP is als brandstof voor je spieren en helpt ze samentrekken en hun werk doen. Dit maakt je trainingen beter en helpt je spieren sneller te herstellen. Wetenschappers hebben dit bestudeerd en vastgesteld dat het echt werkt!

Is creatine veilig?

Ja, creatine is een natuurlijk aminozuur dat aanwezig is in het menselijk lichaam. Onderzoek heeft uitgewezen dat het geen negatieve bijwerkingen heeft bij de aanbevolen hoeveelheid supplementatie en bij gebruik volgens de aanwijzingen op het etiket door gezonde volwassenen.

Is creatine ook geschikt voor vrouwen?

Hoewel creatine van oudsher wordt geassocieerd met mannelijke atleten, kunnen ook vrouwen veel baat hebben bij opname ervan in hun dagelijkse schema. Uit onderzoek blijkt namelijk dat creatine in combinatie met lichaamsbeweging goed is voor herstel en prestaties.

Waarom creatine kopen bij 17 Nutrition?

Ontketen je volledige potentieel met creatine van 17 Nutrition! Profiteer van onze hoogwaardige creatine-supplementen, ondersteund door wetenschap en kwaliteit. Bereik je fitnessdoelen sneller en efficiënter met onze betrouwbare producten. Kies vandaag nog voor 17 Nutrition en neem de eerste stap naar optimale prestaties en spiergroei.

Creatine helpt bij het produceren van ATP (adenosinetrifosfaat), wat de primaire energiebron is voor onze spieren. Wanneer we onze spieren aanspannen, wordt ATP afgebroken tot ADP (adenosinedifosfaat) en fosfaat, wat energie vrijgeeft voor spiercontractie. Creatine kan de ATP productie verhogen door fosfaat te doneren aan ADP, waardoor het weer ATP wordt. Hierdoor kan het lichaam meer energie leveren voor  korte intensieve activiteiten. Daarom kan bij hogere hoeveelheid creatine in het lichaam, de maximale intensiteit langer worden volgehouden. 

Scroll naar boven