Eiwitten | Proteïne

Je weet als sporter vast wel dat eiwitten erg belangrijk zijn voor het herstel van je spieren na een zware training. Eiwitshakes zijn daarom tegenwoordig enorm populair onder de krachtsporters. De aminozuren in proteïne helpen bij het herstel en de groei van spierweefsel, en dragen ook bij aan het verbeteren van het immuunsysteem. 
Hieronder vind u al onze soorten Eiwitshakes van hoge kwaliteit!

Eiwitten | Proteïne

Hulp nodig?

Wat is een eiwitshake?

De naam zegt het al, het zijn shakes met een hoog eiwitgehalte. Het is een poeder die aangemengd wordt met water of melk. Iedereen heeft eiwitten nodig om het lichaam goed te laten functioneren. Sporters hebben zelfs nog extra eiwitten nodig om spieren te herstellen, en om extra spiermassa op te bouwen. Je neemt elke dag eiwitten op uit je voeding. Maar als er niet voldoende eiwitten word opgenomen uit de voeding, is het verstandig om een eiwitshake te consumeren.

Moet ik een eiwitshake gebruiken?

De aanbevolen dagelijkse eiwitinname uit normale voeding bedraagt 0,8 - 1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Alleen is dit niet nauwkeurig omdat leeftijd en hoe actief je bent hier grote invloed op heeft. Hieronder vind u een overzicht om uw eiwitbehoefte te berekenen! Mocht u niet aan de aanbevolen eiwitinname komen? Dan raden wij een eiwitshake aan.

GroepenGram eiwit per
KG lichaamsgewicht
Niet-sporters0,8
Sporters1,5
Krachtsporters1,8
Afvallers1,8
Vegetariër/veganist1,3
Zwangerschap0,9
Borstvoeding 1
Ouderen (70+)1

Voorbeeld: Een krachtsporter met een lichaamsgewicht van 70kg heeft dus 70 x 1,8 gram eiwitten = 126 gram eiwitten per dag nodig.

Wat betekent 'Whey'?

Eiwitten kunnen uit veel verschillende bronnen gewonnen worden zoals zuivel, planten en vlees. Dit betekent alleen niet dat elk eiwit even effectief is voor spierherstel en spiergroei, dat is namelijk afhankelijk van de aminozuren die een eiwit bevat. Whey Protein (of in het nederlands wei) bevat het hoogste percentage essentiële aminozuren, en is daarom het meest effectief voor spierherstel en spiergroei. Dit komt omdat de samenstellen van het wei-eiwit erg op de samenstelling van onze eigen spieren lijkt kwa aminozuren.

Maar wat is whey (wei) nou precies? Wei komt vrij bij de productie van kaas, dit is een troebele vloeistof die rijk is aan eiwitten. Dit wordt gefilterd en gedroogd tot er een zuiver poeder over blijft met een hoog eiwitpercentage. Dit eind product verwerken wij in onze whey protein shakes. 

Welke soort eiwitshake is het meest geschikt voor mij?

We bieden 3 soorten whey eiwit shakes aan. Welke voor jou het meest geschikt is hangt af van doel en budget. Hieronder kunt u de shakes gemakkelijk vergelijken:

 

Whey Protein

Whey Isolate

Clear Whey Isolate

Structuur

Melk-achtig

Melk-achtig

Limonade-achtig

Eiwitten

79%

90%

92%

Kcal (per 100g)

406

386

384

Koolhydraten

9.7%

1.6%

0.4%

Vet

7%

0.55%

0.1%

Lactose

4.2%

1.6%

0.4%

Prijs (per KG)

€14,99

€18,99

€26,99

 

Eiwitpoeder

17 Nutrition is een Nederlands merk dat een breed scala aan hoogwaardige eiwitproducten aanbiedt, waaronder proteïnepoeder, whey protein en eiwitshakes. Omdat we weten dat kwaliteit van het allergrootste belang is als het gaat om eiwitpoeder, kiezen we uitsluitend de hoogste kwaliteit grondstoffen voor onze producten. Na goedkeuring van een team van specialisten met jarenlange ervaring in de voedingsindustrie, zijn de eiwitpoeders klaar voor consumptie, waardoor jij erop kunt vertrouwen dat je de energie krijgt die je nodig hebt.

Wat is Whey Protein?

De meest gebruikte soort eiwit bij krachtsport is Whey Protein of te wel wei-eiwit. Dit komt doordat dit dierlijke soort eiwit snel opneembaar is door het lichaam, en de kwaliteit van het eiwit zelf erg hoog is. Whey Protein bevat een compleet aminozuur met een hoog gehalte aan essentiële aminozuren die bijdragen aan spieropbouw en spierherstel. Essentiele aminozuren zijn aminozuren die niet door het lichaam aangemaakt kunnen worden en moeten dus opgenomen worden uit voeding. Een ander voordeel ervan is dat het eiwitpercentage erg hoog is (80-90%), en dat het weinig vet en koolhydraten bevat en daardoor laag in calorieën is.

 

Is Whey Protein ongezond?

Je eiwitbehoefte onderhouden is erg belangrijk. 20% van het totale lichaam bestaat namelijk uit eiwitten. Een tekort aan eiwitten kan zorgen voor spierafbraak, haarverlies, kortademigheid en eczeem. Whey protein is voor de meeste mensen een gezonde oplossing om de eiwitbehoefte op pijl te houden. Echter kan voor sommige mensen niet ideaal zijn. Er zit namelijk wel lactose in waar sommige mensen darmklachten of andere problemen van kunnen krijgen. Voor deze mensen is het aan te raden om een Isolaat of Clear Whey te gebruiken. Dit zijn extra gefilterde soorten Whey die weinig tot geen lactose meer bevatten.

De basis Whey Protein is dus een gezond product die erg functioneel kan zijn, alleen worden er soms stoffen aan toegevoegd om de smaak, kleur, en textuur te verbeteren. Sommige van deze stoffen zijn wel schadelijk voor de gezondheid, het is dus belangrijk om altijd de ingrediëntenlijst te controleren. Zelf voegen wij zo min mogelijk extra stoffen toe om de shake zo gezond mogelijk te houden, zo gebruiken wij geen verdikkingsmiddel die zorgt voor een milkshake-achtige shake, en gebruiken wij zo min mogelijk kleurstoffen.

Eiwitshakes en whey protein koop je bij 17 Nutrition

Met trots bieden wij jou whey protein en eiwitshakes die unieke voordelen bieden om je gezondheid te maximaliseren en je doelen te bereiken. Of je nu proteïneshakes drinkt voor spieropbouw, gewichtsverlies, energie of voor het herstel na je training, je bent bij 17 Nutrition aan het juiste adres. Op onze site vind je eiwitpoeders met een geweldige smaak en compromisloze kwaliteit.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn een combinatie van grote en complexe moleculen die een belangrijke rol spelen in het functioneren van het lichaam. Ze fungeren als structurele componenten van cellen, enzymen, hormonen en andere moleculen. Eiwitten bestaan uit lange ketens van aminozuren die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van spieren en botdichtheid, en ze helpen ook bij het reguleren van hormonen en enzymen. Omdat eiwitten worden afgebroken tijdens de spijsvertering, leveren ze ook energie voor het lichaam.

Waar zitten eiwitten in?

Eiwitten zijn essentieel: zonder hen zouden je cellen en organen niet goed kunnen functioneren. Ze komen veel voor in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten, noten en zaden. Daarbij zijn eiwitten zijn beschikbaar in verschillende vormen – in poedervorm, als repen, of als drankjes, die elk kunnen worden gebruikt als aanvulling op je voeding.

Waarom hebben we eiwitten nodig?

Iedereen heeft eiwitten nodig, voornamelijk omdat het een essentiële voedingsstof is. Je lichaam vertrouwt op een regelmatige aanvoer van eiwitten uit voedselbronnen om aan de dagelijkse behoeften te kunnen voldoen. Daarbij ondergaat het eiwit een cyclus van synthese. Met andere woorden, je lichaam breekt het voortdurend af, gebruikt het en voert het af, wat de nadruk legt op hoe belangrijk het is om voldoende eiwitten binnen te krijgen.
Als belangrijke macronutriënten voor het opbouwen van spiermassa, spelen ze een rol in bijna elk proces in je lichaam. Zo houden eiwitten je immuunsysteem gezond. Het immuunsysteem maakt gebruik van gespecialiseerde eiwitten genaamd antilichamen of immunoglobulinen om zichzelf te beschermen tegen infecties. Antilichamen worden specifiek aangemaakt en afgegeven als reactie op schadelijke ziekteverwekkers die het lichaam binnendringen – zoals bacteriën en virussen.
Eiwitten helpen tot slot ook bij het herstel van weefsels. Aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, helpen bij het laten groeien en onderhouden van weefsels in alle delen van het lichaam, waaronder:

  • bloedvaten
  • botten
  • spieren
  • pezen
  • huid
  • haar en nagels

Daarom is bij bepaalde belangrijke levensfasen, zoals de kindertijd en tijdens de zwangerschap, voldoende inname van eiwitten vooral belangrijk voor het behouden van een gezonde groei. Eiwitten helpen ook bij een sneller herstel van weefsels en cellen in geval van letsel of ziekte.

Gezondheidsvoordelen van eiwitpoeder en whey protein

Eiwitshakes bieden talrijke voordelen, waaronder spieropbouw en -herstel, gewichtsbeheersing, een verhoogde stofwisseling en behoud van spiermassa bij veroudering. Ze bevorderen een verzadigd gevoel, helpen bij het afvallen en zijn bovendien handig in gebruik.
Whey proteïne, afgeleid van melk, ondersteunt spiergroei en -herstel na inspanning door het leveren van essentiële aminozuren. De stofwisseling wordt gestimuleerd door de thermische werking van proteïne, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies. Immuniteit wordt versterkt door de bevordering van de productie van glutathion, een antioxidant. De bloeddruk kan worden verlaagd door bioactieve peptiden in whey. Daarnaast verbetert wei-eiwit de botgezondheid en vermindert het ontstekingen.

Je weet als sporter vast wel dat eiwitten erg belangrijk zijn voor het herstel van je spieren na een zware training. Eiwitshakes zijn daarom tegenwoordig enorm populair onder de krachtsporters. De aminozuren in proteïne helpen bij het herstel en de groei van spierweefsel, en dragen ook bij aan het verbeteren van het immuunsysteem. 
Hieronder vind u al onze soorten Eiwitshakes van hoge kwaliteit!

Scroll naar boven